Zubni implanti

Ako želite da nadoknadite zub koji vam nedostaje u vilici, zubni implanti predstavljaju trajno rešenje za izgubljeni zub. Titanijumski šraf – implant se funkcionalno i strukturalno povezuje sa kosti, jer se ugrađuje u viličnu kost i srasta zajedno sa njom.


Ako vam nedostaje jedan ili više zuba u vilici biva poremećena funkcija žvakanja, a zatim i ostale funkcije u našem organizmu. Može doći i do estetskih problema, ali i do brojnih neprijatnosti tokom svakodnevne komunikacije. Zubi imaju funkciju žvakanja, jer se njome čuva vilična kost, a kada nemate zube onda se polako vilična kost gubi. Kost predstavlja podlogu mišićima lica, a ako se kost izgubi, mišićna masa se smanjuje. Lice počinje da dobija staračke karakteristike, a počinju da se pojavljuju i estetski i funkcionalni problemi.


Zubni implanti se ugrađaju u slučaju da nedostaje:

  • jedan zub u vilici;
  • više zuba;
  • svi zubi.

 

Zubni implant i keramička zubna krunica ugrađuju se kada pacijentu nedostaje jedan zub u vilici, a kada treba nadoknatiti više zuba, implanti tada služe kao nosači zubnih mostova. Ako ste bezubi, ugradnja implanta služi za postavljanje zubnih mostova kako bi se nadoknadili svi zubi ili se uz pomoć implanta izrađuju komforne i stabilne proteze za zube.

 

Dentalni implanti zaustavljaju proces gubitka vilične kosti!


Zubne krunice, mostovi, parcijalne i totalne proteze su konvencionalne metode za nadoknadu nedostajućih zuba u vilici. One samo privremeno rešavaju problem. Zubni implanti čuvaju okolne zube, a sile koje nastaju tokom žvakanja prenose se na viličnu kost i sprečavaju njeno gubljenje.


Prema standardima savremene stomatologije zubni implanti predstavljaju najbolju zamenu za zube koji nedostaju u vilici, jer se ponašaju slično kao prirodni zubi.


Ugradnja zubnog implanta nošenim krunicama i mostovima podrazumeva proceduru koja se sastoji iz nekoliko faza:

  • plan terapije – klinički pregled hirurga implantologa, analiza rtg snimka;
  • ugradnja implanta – hirurška procedura nakon koje treba da prođe 3 do 6 meseci da bi se proces osteointegracije (sjedinjavanje implantat sa viličnom kosti) završio;
  • postavljanje suprastrukture na zubni implant, uzimanje otisaka da bi se napravila krunica i mostovi;
  • postavljanje krunice i mostova.

 

Koje su prednosti zubnih implanta?


Postoji nekoliko prednosti zubnih implanta u odnosu na postavljanje zubnih mostova i proteza. Kada je estetika u pitanju, ugrađeni implant ima isti izgled kao i prirodni zub, a pacijenti se isto osećaju kao da imaju prirodni zub u vilici i niko neće primetiti da posedujete veštačku nadoknadu zuba. Ugradnjom implanta sprečen je gubitak vilične kosti, ali i povlačenje desni koje se često javlja ispod proteze ili nakon ugradnje zubnog mosta.


Zubni implanti čuvaju sve ostale zube u vilici i ne utiču na njihov kvalitet, kao što je to slučaj prilikom izrade mostova. Normalno ćete pričati, a sa većim samopouzdanjem i slobodno ćete moći da konzumirate omiljenu hranu. Recite zbog protezama koje su vas opterećivale, žuljale i stvarale neprijatan osećaj u ustima.

 

Nedoumice pacijenata

 

Ako se plašite da li će vaš organizam prihvatiti zubni impant, ne birinite. Zubni implanti se prave od biokompatibilnog materijala i organizam ga neće odbaciti. U 3% slučajeva došlo je do odbacivanja implanta, jer je zubni implant bio pogrešno postavljen, nije odžavana oralna higijena pravilno ili je implant bio izložen prevelikoj sili.


Ugradnja implanta obavlja se hirurškim putem i traje oko 30 minuta. Intervencija je bezbolna, jer se obavlja u lokalnoj anesteziji, a nakon intervencije u prvih dva do tri sata moguće je da ćete osetiti bol koji uz upotrebu analgetika brzo prolazi.


Nakon ugradnje implanta neophodno je pravilno održavati oralnu higijenu, pri čemu je redovno pranje zuba, korišćenje konca za zbe i zubnog tuša posebno važno. Naravno, redovna poseta stomatologa se podrazumeva preporučuje na svakih šest meseci.


Najnovija istraživanja pokazuju da je preko 90% ugrađenih zubnih implanta funkcionisalo i posle 10 godina nakon što su ugrađeni. Da bi to bio slučaj i kod vas, neophodne su redovne kontrole, profilaktički tretmani i pravilno održavanje oralne hidijene.


Zubni implanti se mogu ugraditi svima osim deci, jer je neophodno da se rast vilice završi kako bi se implant ugradio.


Ako želite da nadoknadite zub u vilici, javite nam se. Naš stručan tim pobrinuće se da u najkraćem mogućem roku dobijete kvalitetnu u dugotrajnu zamenu za izgubljeni zub. Pozovite nas.