Izbeljivanje zuba

Kome se preporučuje izbeljivanje zuba?


Boja zuba vremenom se menja. Hrana, piće, ali i godine utiču na promenu boje vaših zuba. Međutim, blistav osmeh i bele zube danas svako može da ima. Sve što treba da učinite jeste da odaberete metodu za izbeljivanje zuba kojom ćemo se poslužiti u našoj stomatološkoj ordinaciji i vaše lice će ponovo krasiti lep osmeh.


Sve vrste diskoloracije, tj. promene boje na površini zuba uklanjaju se izbeljivanjem. Ovo je najpopularnija stomatološka metoda pomoću koje vaši zubi postaju belji, a blistav osmeh postiže se brzo, lako i bezbolno. S obzirom na to da je danas cena izbeljivanja zuba pristupačna za sve, beli zubi više nisu luksuz, sad su potreba.


Blistav osmeh se postiže najnovijim tehnikama, a klinički su ispitana sva sredstva za izbeljivanje. Američka dentalna asocijacija potvrdila je da su sredstva vrlo efikasna i da su bezopasna, jer ne štete ni zubima ni gingivi. Svaka novonastala osetljivost zuba prilikom izbeljivanja nestaju u roku od dva dana.


Napomena: Plombe, krunice i mostovi ne podležu sredstvu za izbeljivanje zuba, te prvo izbelite zube, pa tek onda stavite protetske nadoknade. Stručnjaci savetuju da sačekate dve sedmice nakon izbeljivanja, pa tek onda bi trebalo raditi nadoknade.


Osobe koje pate od parodontalnih oboljenja, koje imaju povučene desni (recesiju) gingive i osetljive zube ne bi trebalo da se upuste u izbeljivanje zuba. Takođe, izbeljivanje zuba se ne preporučuje trudnicama niti osobama koje imaju neku ortodontsku terapiju.


Danas se blistav osmeh i beli zubi lako postižu, a naša ordinacija poseduje najsavremenije metode za izbeljivanje zuba, te vam stojimo na raspolaganju.

 

Beljenje zuba - pre i posle

 

Metode za izbeljivanje zuba


Postoji nekoliko različitih metoda za izbeljivanje zuba. Koju god metodu da izaberete, nećete se pokajati, a efekat sigurno neće izostati. Od izabrane metode zavisi i cena, a u našoj ordinaciji imamo najnovije izbeljivače. Metode za izbeljivanje zuba koje se najčešće koriste su:

  • Splint/trej metoda za kućno izbeljivanje zuba;
  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba laserom;
  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba bez upotrebe lasera.

 

Splint trej metoda za kućno izbeljivanje zuba


Izrada treja jeste dugotrajna i jednostavna metoda za izbeljivanje zuba. Najpre se uzima otisak zuba, zatim se pravi nosač gela za izbeljivanje zuba koji se naziva trej (splint). Pacijent takođe koristi i pastu za izbeljivanje zuba slabije koncentracije. Trej se nosi kod kuće i to isključivo noću 7 do 10 dana, a efekat izbeljenih zuba traje dve godine. Nakon dve godine preporuka je da se postupak izbeljivanja ponovi.

 

Ordinacijsko izbeljivanje zube sa ili bez upotrebe lasera


Kratkotrajna procedura koja se vrši u ordinaciji jeste izbeljivanje zuba koja može, ali i ne mora da uključuje upotrebu dentalnog lasera. Bez obzira da li se laser koristi ili ne, prvo moraju da se zaštite meka tkiva, a onda se nanosi gel za izbeljivanje zuba. Kada se koristi dentalni laser, gel je izložen laserskim zracima i oni aktiviraju sredstva za izbeljivanje.


Izbeljivanje zuba bez upotrebe lasera uključuje nanošenje gela bez dejstva laserskih zraka. Nakon 15 minuta sredstva za izbeljivanje se uklanjaju, a u oba slučaja postupak se ponavlja dva do tri puta. Ova jednostavna i brza metoda izbeljivanja zuba im trenutni efekat, a za razliku od kućne tehnike, cena joj je nešto viša.

 

Efekti izbeljivanja zuba


Koju god metodu za izbeljivanje zuba izaberete, nećete pogrešiti. Odličan rezultat je zagarantovan, a zahvaljujući jednostavnoj proceduri imaćete lepši i blistaviji osmeh. Uklanjanjem svih diskoloracija zuba dobićete belje zube i osmeh kakav ste oduvek želeli.


Mi vam nudimo brzu, stručnu i efikasnu uslugu izbeljivanja zuba. Za proveren i siguran rezultat pozovite nas i zakažite konsultacije u našoj stomatološkoj ordinaciji.