Ortodoncija – ispravljanje zuba

Pravilan redosled zuba želja je svake osobe, a ispravljanje zuba danas je postalo potreba, a ne samo stvar estetike. Kada su zubi rotirani mnogo ih je teže čistiti, a tako raspoređeni podložniji su parodontopatiji i karijesu. Fiksni aparati na izgled nimalo nisu privlačni, ali sa usavršavanjem tehnologije i materijala koji se koriste danas u stomatologiji, postoje brojne alternative klasičnim metalnim protezama. Estetske bravice se danas koriste umesto metalnih proteza, pa se razlikuju:

  • Keramičke bravice;
  • Samoligirajuće bravice;
  • Folije za ispravljane zuba;
  • Lingvalne proteze;
  • DAMON sistem – tehnološki i inovativni superioran sistem za ortodontsko ispravljanje zuba.

 

Folije za ispravljanje zuba


Folije za ispravljanje zubaAko imate blage nepravilnosti u zubnom nizu, poput rotacija, razmaka između zuba ili nepravilnih nagiba zuba u frontalnoj regiji, rešenje je ortodontsko pomeranje zuba pomoću folije za ispravljanje zuba. CAD/CAM folije nazivaju se još i nevidljivim protezama, a nastaju na osnovu digitalizovanog modela vilice. Da bi se postigao željeni položaj zuba potrebno je menjati folije na dve sedmice. Udobne su za nošenje, tanke su i prozirne i pacijentu ne smetaju tokom nošenja. Za njih je specifična povećana preciznost, ali predvidljivost prilikom pomeranja zuba. Pacijent prikaz stimulacija zuba može da dobije u slici, 3D modelu ili video snimku.


Neprimetne i potpuno providne, folije za ispravljanje zuba možete svuda nositi. Predstavljaju najnoviju tehnologiju za brzo ispravljanje zuba, tako da su folije za ispravljanje zuba idealno rešenje za sve koji imaju nepravilnosti u zubnom luku. Napravljene su od providnog i tankog medicinskog poliuretana. Nose se najmanje 20 sati dnevno, a menjaju se na dve sedmice ili po preporuci stomatologa.


Od polažaja vaših zuba zavisi koliko ćete folija nositi, a svaki set sadrži od 4 do 10 folija. Folije vrše lagani pritisak na zube pomerajući ih oko 0.3mm sve dok zubi ne dođu u željeni položaj. Pri govoru ne izazivaju nikakve smetnje, a lako se skidaju i vraćaju.


Od broja folija koje nosite zavisiće i cena tretmana, zato nas pozovite i zakažite konsultacije sa našim stomatolozima.

 

DAMON sistem

 

Nepravilan položaj zuba ne može da se sakrije. Jedan od načina za ispravljanje zuba jesu i DAMON proteze. Pogodne su i za decu i za odrasle. Karakteristika ovih proteza jesu samoligirajuće bravice koje služe kao specijalna vratanca za zatvaranje. Najvažnija prednost DAMON sistema jeste korišćenje bioloških sila koje deluju na ispravljanje zuba i tako stvaraju pravilan niz zuba u vilici.


U odnosu na tradicionalne proteze, DAMON proteza se nosi 6 meseci kraće i omogućava stvaranje idealnog zubnog luka. Biološke sile koje utiču na pomeranje zuba kontinuirane su i blage, a nošenje ovih proteza nije bolno niti neprijatno. Kontrole se zakazaju na dva meseca, a održavanje proteze je lako. DAMON sistem za ispravljanje zuba je diskretan i estetski efektniji, pa ako želite brzo i lako da imate blistav osmeh, pozovite nas.