Protetika

Navlake za zube – fasete ili viniri


Navlake za zube pomoću kojih se zubu oblikuju na različite načine nazivaju se fasete ili viniri. Keramički viniri prekrivaju brojne diskoloracije zuba koji su otporne na izbeljivanje. Takođe se koriste za zatvaranje razmaka između zuba (dijastema), ali i da bi se onemogućila fraktura zuba i gubitak gleđi. Zubi koji su tetraciklinski promenjeni mogu se preoblikovati fasetama.


Da bi se zubi preoblikovali, proširili, produžili i da bi im se promenila boja nije potrebno obimno bušenje, a samim tim se ne dovodi u pitanje komfor pacijenta. Faseta ili vinir prevashodno se odnosi na keramičku fasetu. U našoj zemlji se najčešće koriste ekonomski islativije fasete koje se brže izrađuju i povoljnije su od keramičkih. U pitanju su kompozitne fasete ili fabričke fasete koje su već pripremljene, a da bi se cementirale potrebno je samo odabrati odgovarajuću boju i veličinu.


Visoko estetska keramika doprinosi da se kroz keramičke fasete svetlost živopisno prelama, a boja zuba se lako postiže. Debljina vinira je svega delić milimetra, a tek nakon cementiranja zub dobija svoj puni estetski sjaj.

 

Koje su prednosti keramičkih faseta?

 

Kada se uporede kompozitne i keramičke fasete, glavna prednost keramičkih faseta jeste njihova dugotrajnost i estetika. Kompozitne navlake za zube vremenom menjaju boju što nije slučaj sa keramičkim fasetama. Takođe, keramičke fasete imaju mnogo bolje optičke karakteristike. Dužina izrade kompozitnih i keramičkih faseta se razlikuje, pa je manje vremena potrebno da bi se kompozitne fasete izradile, dok je za keramičke navlake za zube potrebno posetiti stomatologa nekoliko puta. Kada je cena u pitanju, stručnjaci savetuju da se koriste keramičke fasete, jer se mnogo više isplati postavljanje ovih navlaka za zube.

 

Totalne i parcijalne zubne proteze, fasete ili viniri


Naša stomatološka orrdinacija ima dugoročno rešenje za vaše zube, zato nas kontaktirajte. Za blistav osmeh kakav ste oduvek želeli, javite nam se.

 

Totalne i parcijalne proteze


Kada vam nedostaje nekoliko zuba u vilici, praktično rešenje za njihovu nadoknadu jesu parcijalne i totalne proteze za zube. Zubne proteze se još i nazivaju mobilne nadoknade za zube, jer pacijent može sam da ih skida da bi pravilno održavao oralnu higijenu. Od toga koliko zuba nedostaje u vilici i koliko zuba želimo da nadoknadimo zavisi i izbor proteze. Razlikuju se totalne i pracijelne zubne proteze.

 

Totalna zubna proteza


Ako nemate nijedan zub u vilici, jedino rešenje za njihovu nadoknadu jeste totana zubna proteza i zubni implanti. Mobine nadoknade postavljaju se preko donje i gornje vilične kosti i prave se od akrilata. Ako je totalna proteza odlično urađena, lako ćete jesti, proteza će izgledati potpuno prirodno u vašoj vilici, a sigurno da ćete i dobiti ponovo na samopouzdanju. Ipak, totalna zubna proteza ima i nedostataka. Ako se uporedi sa ostalim načinima za nadoknadu zuba, najmanje je komforna i da bi ste se navikli potreban je duži period. U pojedinim slučajevima na donjoj vilici može doći do pomeranja proteze, ali to nije pravilo. Međutim, iako se treba privići na strano telo u ustima, ipak totalna zubna proteza predstavlja najbolji način da vam se vrati osmeh na lice, ali i samopouzdanje.


Parcijalna zubna proteza


Kada vam u vilici nedostaje nekoliko zuba, a most nije rešenje, onda je parcijalna zubna proteza pravi izbor za vas. Ova proteza se kači na okolne zube pomoću metalnih nastavaka, kukica da bi bila stabilna i da se ne bi pomerala. Razlikuju se dve vrste parcijalnih zubnih proteza:

  • skeletirana – ima metalni skelet, kraći period privikavanja, komfornija, livene kukice, stabilnija;
  • pločasta (akrilatna) – manje izdržljiva, izrađuje se od akrilata.

 

Ako želite da jedete bez teškoća i da se smejete bez skrivanja zuba, pozovite nas. Naši stomatolozi će se pobrinuti da vam osmeh ponovo zablista.