Dečija i preventivna stomatologija

Prvi zubi koji niču kod dece nazivaju se mlečni zubi. Oni počinju da rastu kada beba ima oko 6 meseci i proces nicanja traje sve do treće godine. Međutim, svako dete je različito, pa se kod neke dece prvi zubi pojave i pre šestog meseca, a kod nekih beba i tek sa godinu dana. Tokom prve tri godine deci izraste 20 mlečnih zuba.

 

Kojim redosledom zubi rastu kod dece?


Bebama uglavnom prvo niknu dva donja središnja sekutića, tj. jedinice. Zatim nakon nekog vremena počinju da niču gornji sekutići i to njih četiri, a sa godinu dana bebe obično imaju šest zuba. Nekoliko meseci kasnije kreću da rastu ostali zubići i to jedan za drugim. Kada se pojave prvi kutnjaci usledi pauza u nicanju, pa se polovinom druge godine pojavljuju očnjaci. Polovinom treće godine niču preostali kutnjaci. Svakako, svaka beba je drugačija, pa i redosled rasta zuba može da se razlikuje.

Prve zube kod dece treba prati ujutru i uveče vlažnom gazom ili posebnom četkicom za zube. Redovna upotreba četkice za zube i dečije paste sa floridom preporučuje se od druge godine, a uz redovno održavanje oralne higijene treba voditi brigu i o lečenju mlečnih zuba.

 

Lečenje mlečnih zuba


Lecenje mlecnih zuba, sprecavanje karijesa, zalivanje fisuraMlečni zubi kod dece trebalo bi da se leče kako bi se sprečila pojava hroničnih infekcija, na vreme suzbio kod dece strah od zubara, ali i da bi se funkcija varenja održavala na pravi način. Imajući u vidu da se ispod mlečnih zuba nalazi zametak stalnih zuba i da mlečni zubi čuvaju mesto za stalne zube, lečenjem mlečnih zuba nećete ugroziti formiranje stalnih zuba kod deteta.

Prva poseta deteta stomatologu izuzetno je važna. Deca se ne rađaju sa strahom od zubara, već ga vremenom stiču, zato bi prva poseta trebalo da bude pozitivno i prijatno iskustvo. Od trenutka kada se detetu pojave prvi mlečni zubi, pa do treće godine idealno je vreme za prvi odlazak kod zubara. Stomatolog će vas uputiti kako pravilno održavati oralnu higijenu, ali i koje su preventivne mere. Zdravlje zuba, usne duplje i desni, procena razvoja vilice i provera zagrižaja osnova su prvog pregleda stomatologa.

 

Mlečni zubi i karijes


Na mlečnim zubima se brzo i lako stvara karijes, jer je zubna gleđ kod dece tanka. Što pre uočite karijes, pre ćete pomoći svome detetu, a nelečeni zubi mogu izazvati ozbiljne infekcije ili prouzrokovati vađenje zuba.


Kod beba i kod dece najčešće se javlja cirkularni karijes poznatiji kao sindrom fašice. Uglavnom se pojavljuje na prednjim gornjim zubima, a posledica je konzumiranja slatkih tečnosti preko flašice. Ako dete uspavljujte sa flašicom u kojoj je mleko, zaslađena voda ili sok, šećer iz tečnosti počinje da se taloži na zubima dok dete spava. Bakterije pretvaraju šećer u kiselinu koja dovodi do stvaranja karijesa. Tamne mrlje na prednjim zubima posledica su pojave cirkularnog karijesa kod dece.

Da biste sprečili stvaranje cirkularnog karijesa nemojte detetu davati tečnost koja sadrži sećer, održavajte redovno oralnu higijenu vašeg deteta, nemojte ga uspavljivati tečnostima koje su zaslađene i redovno posećujte stomatologa.


Savetuje se da odlazite na kontrolne preglede dva puta godišnje kako bi stomatolog mogao da primeti makar i minimalne promene. Na taj način će se izbeći eventualni problemi, a sprečiće se rani gubitak mlečnih zuba kod dece.

 

Zalivanje fisura


Efikasna metoda lečenja mlečnih zuba jeste zalivanje fisura. Najčešće se koristi u prevenciji i to na bočnim mlečnim zubima, četvorkama i peticama. Fisura predstavlja udubljenje na zubu u kojem se stvara bakterijski plak i zadržava hrana. Zalivanje fisura je bezbolni postupak i traje svega pet minuta. Ovim postukom se postavlja barijera za štetne spoljašnje faktore i preporučuje se i za mlečne i za stalne zube. Ako jednom zalijete zub, to ne znači da će zauvek biti otporan na karijes, zato zube treba redovno kontrolisati.


Da bi vaše dete prihvatilo stomatologa, morate ga ohrabriti i objasniti mu da “čika zuba” nije nikakav strašan čika, zato nas, dragi roditelji, kontaktirajte. Mi smo tu da pomognemo u lečenju zuba vaše dece.