Konzervativa i endodoncija

Endodontski tretman – lečenje zuba


Endodoncija lečenje zuba, bele plombe, vadjenje zivcaEndodontski tretman, poznatiji kao “vađenje živca” podrazumeva terapiju unutrašnjosti zuba. Danas se endodontski tretman obavlja uz anesteziju bez bolova i neprijatnosti, a zahvaljujući ovom tretmanu zub ostaje u vilici. Ukoliko se lečenje pravilno izvede, očuvaće se funkcija zuba inače će zub u suprotnom morati da se izvadi.


Svaki zub sačinjen je od tvrdih spoljnih struktura i mekog tkiva u unutrašnjosti. Tvrde strukture su gleđ, cement i dentin, dok se u unutrašnjosti zuba nalazi pulpa. Zubna pulpa sadrži nerve (živac), tkivo, krvne i limfne sudove. Svaki živac kroz vrh zubnog korena ulazi u zub. Zatim se pruža kroz kanal zuba i dopire do komore pulpe unutar krunice zuba.


Živac zuba ima funkciju tokom rasta i razvoja zuba, a kada zub izraste živac tada ima senzornu funkciju. Ova funkcija predstavlja sposobnost zuba da reaguje na različite nadražaje, kao što su hladno i toplo.


Kanal zubnog korena leči se mehaničkim čišćenjem i ispiranjem bakterija, bakterijskih toksina i raspadnutih organiskih sastojaka koji su nastali usled propadanja zubnog živca. Bakterije i bakterijski toksini mogu da prouzrokuju zapaljenje okolnog tkiva, bol i otok. Zato se kanal zubnog korena prvo čisti i ispira, a onda puni specijalnim pastama i kočićima čime se unutrašnji prostor zuba hermetički zatvara. Na ovaj način se sprečava moguće ponovno naseljavanje bakterija i drugih toksina.


Međutim, ako postoji proces na vrhu korena zuba (periapikalna lezija) moguće su dve vrste tretmana:

  • Konzervativni – kanal zuba se obrađuje primenom različitih lekova i podrazumeva nekoliko poseta stomatologu;
  • Hirurški – resekcija zubnog korena (apikotomija) pri čemu intervencija podrazumeva podizanje desni i uklanjanje procesa ili ciste u kosti.

 

Bele plombe - kompoziti


Bele plombe (kompozitni ispuni) koriste se za rekonstrukciju zubnog tkiva koje je oštećeno zbog preloma zuba ili pojave karijesa, a koriste se i kao materijal za izradu faseta. Otkako su se pojavili kompozitni materijali stalno se usavršavaju. Pripadaju biomimetičkim materijalima, a po svom izgledu i mehaničkim osobinama podsećaju na prirodne zube.

 

Da li stare plombe treba menjati?


U Evropskoj Uniji se odavno više ne koriste amalgamski ispuni. Toksično dejstvo žive pronađeno je u amalgamskoj leguri zbog čega je upotreba ovih ispuna kod trudnica i dece mlađe od 13 godina zabranjena. U slabije razvijenim zemljama ovakvi ispuni se i dalje upotrebljavaju, jer su povoljniji.


Da bi veza između zuba i ispuna bila jača, kompozitni sistemi se za razliku od amalgama vezuju i hemijski. Na ovaj način se sprečava pojava sekundarnog karijesa koje je bila moguća kod amalgamskih ispuna.


Mehaničke osobine kompozitnih ispuna u skladu su sa gradivnim materijalom koji služi za rekonstrukciju zubnog kaviteta. Ovi ispuni esetski ne mogu da se porede sa starim amalgamskim, jer kada se lepo ispoliraju, bele plombe neće duži niz godina menjati boju. Kada bele plombe potamne, obratite se stomatologu za njihovo izbeljivanje.


Izbeljivanje kompozitnih ispuna


Ako na prednjim zubima imate kompozitne ispune, a želite da izbeljujete zube, najpre se vrši izbeljivanje zuba. Potrebno je da prođe 10 dana da bi se stabilizovala boja zuba, a zatim se menjaju kompozitni ispuni.


Koristimo najnovije kompozite koji svojoj formulom onemogućavaju da se vidi prelaz između zuba i ispuna. Upotrebljavamo materijale vrhunskog kvaliteta, a željeni efekat – lepši i belji zubi je zagarantovan.


Za konsultacije, pregled i zakazivanje termina, pozovite nas.