Oralna hirurgija

Oblast stomatologije koja podrazumeva sprovođenje operativnih zahvata u okviru vilice naziva se oralna hirurgija. Specijalista oralne hirurgije zadužen je za hirurško vađenje zuba, dok stomatolog opšte prakse može da interveniše u situacijama kada nije potreban hirurški zahvat da bi se zub izvadio.


Stomatolog opšte prakse procenjuje da li treba da se obavi zahtevnija intervencija koja podrazumeva oralno hirurški zahvat. Ovaj zahvat obavlja se isključivo u komplikovanijim slučajevima.


Kada je potrebna operacija desni i hirurška intervencija parodontopatije, oralna hirurgija nalazi svoju primenu. Ugavnom se hirurške intervencije obavljaju rutinski, a samo u izuzetnim slučajevima potrebno je više napora.


Uz lokalnu anesteziju, pacijent ne mora da brine, jer tada ništa boli. Dužina oporavka zavisi od intervencije, a po završetku zahvata, pacijent odlazi kući i u skladu sa uputstvima stomatologa nastavlja svoj oporavak.

 

Primena oralne hirurgije


Postoji nekoliko zahvata koje podrazumeva oralna hirurgija:

 • vađenje korena zuba;
 • vađenje umnjaka;
 • cistektomija;
 • frenktomija;
 • apikotomija - resekcija vrha korena zuba;

 

Vađenje korena zuba


Oralna hirurgija - vadjenje korena zuba, vadjenje umnjaka...Kada se koren zuba ne izvadi konzervativnom metodom, sledi oralno hirurška intervencija. Ako koren zuba ne može da se ojača, kada ne može da posluži za protetsku nadoknadu, kada je koren kratak i ako se pojave infekcije poput gnojnih kesa i infekcija na vrhu korena, onda jedino što preostaje jeste vađenje korena zuba. Da bi stomatolog pristupio korenu zuba, najpre pravi rez na sluzokoži, a zatim podiže režanj. Neophodno je ukloniti gnojnu kesicu nakon vađenja zuba, a zatim vratiti režanj na mestu gde se onda stavljaju šavovi.


Lokalna anestezija doprinosi da pacijent ne oseća bol tokom intervencije, a za oporavak treba poslušati savete stručnjaka. Nakon vađenja korena zuba trebalo bi:

 • stavljati hladne obloge;
 • jesti kašastu hranu;
 • obavezno održavati oralnu higijenu usne duplje;
 • konsultovati lekara oko uzimanja analgetika i antibiotika.


Ako imate problem sa korenom zuba, mi nudimo kvalitetnu uslugu, zato nas pozovite.

 

Hirurško vađenje umnjaka


Jedna od najčešćih intervencija u oblasti oralne hirurgije jeste hirurško vađenje umnjaka. Često je ova intervencija i najbolje rešenje za ljude kojima umnjaci prave problem.


Treći molari, poslednji zubi u vilici ili umnjaci predstavljaju osme zube u vilici. Niču mnogo kasnije u odnosu na ostale zube. Uglavnom niču u dvadesetim godinama, pa zbog toga što su ljudi zreliji i umniji, ovi zubi su i dobili svoj naziv.


Funkcionalni značaj umnjaka u vilici skoro je minimalan, a često se kaže za ove zube da su evolutivna zaostavština, jer uglavnom zadaju problem ljudima.


Nekada u vilici nema dovoljno mesta za umnjake, pa zbog toga mogu imati negativan uticaj na susedne zube. Parodontalni džepovi, sabijanje susednih zuba i kamenca na sedmicama posledice su krivog rasta umnjaka.


Upale, ciste i druga oboljenja mogu takođe biti posledica rasta poslednjih zuba u vilici. Kada počnu da rastu umnjaci, između njih i desni može da se pojavi prostor u kojem je teško hranu očistiti, te nekada dolazi i do pojave upale pericoronitis, a nekada i do nastanka ciste.


Međutim, treći molari mogu da izrastu normalno i bez nekih većih problema. U takvim slučajevima intervencije nisu potrebne. Svakako, održavanje oralne higijene je uvek na prvom mestu, bez obzira ako je položaj umnjaka malo teži.


Da bi se izbegle dodatne kompikacije, a ustanovi se da nema dovoljno mesta za umnjake u vilici, onda se preporučuje hirurško vađenje umnjaka. U takvim situacijama osnovna metoda vađenja zuba pomoću klešta nije moguća, stoga se pribegava hirurškom zahvatu. Desni se moraju zaseći kako bi se pristupilo zubu, a onda sledi njegovo vađenje. Po završetku intervencije, rana se zašiva. Oporavak uglavnom traje 7 dana, a onda se konci uklanjaju.


Da bi što bolje protekao oporavak, neophodno je pridržavati se upustva koje vam stomatolog preporučuje. Nakon intervencije:

 • trudite se da ne ispirate usta;
 • stavljajte hladne obloge;
 • sačekajte da dejstvo anestezije prođe, pa jedite mekšu hranu;
 • izbegavajte topla jela:
 • ne konzumirajte cigarete najmanje dva dana;
 • ne uzimajte analgetike i antibiotike bez konsultacije sa stomatologom.


Mi smo tu da brzo, lako i bezbolno rešimo problem sa umnjacima, zato nas kontaktirajte.

 

Apitokomija


Kada konzervativne metode lečenja ne pomažu, a postoji infekcija na vrhu korena zuba, problem se rešava resekcijom vrha korena zuba ili stručno rečeno vrši se apikotomija. Ova intervencija je jedini spas za zub.


Najpre se pravi rez na koži, odiže se režanj da bi se pristupilo korenu. Uklanja se vrh korena, ali i deo kosti oko njega. Pažljivo se uklanja infekcija, jer ne sme ponovo da dođe do njene pojave i onda se koren zuba popunjava. Režanj se zatim vraća na svoje mesto, a rana se zašiva.


Lokalna anestezija sprečava pojavu bola, a konci ostaju najduže 7 dana u vilici. Konsultujte se sa stomatologom u vezi sa oporavkom, a trebalo bi posebno povesti računa o hrani koju jedete i oko analgetika i antibiotika koje pijete.


Ako želite da intervencija protekne bezbolno i lako, naša ordinacija stoji vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas.